Acció de Tanquem Cofrents per a exigir el tancament immediat de les centrals de Garoña, Cofrents i la resta de nuclears

La plataforma exigeix la parada immediata de les central de Cofrents i Garoña per a realitzar les proves de detecció d’esquerdes que s’han realitzat en la central belga de Doel-3

[àlbum de fotografies de l’acció]

La plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa els principals grups ecologistes del País Valencià, i també sindicats i altres organitzacions de la societat civil valenciana, ha dut a terme una acció reivindicativa hui dissabte davant de la Delegació del Govern a València. Una quinzena d’activistes amb la cara pintada amb el símbol de perill nuclear han exhibit una pancarta amb el lema “Tanquem Garoña. Tanquem Cofrents” i han cantat diversos lemes antinuclears i per un sistema elèctric 100% renovable. Aquesta acció s’ha dut a terme en suport de les manifestacions que s’estan fent aquest mateix dissabte davant de la central nuclear de Almaraz (Càceres) i demà diumenge davant de la central de Garoña (Burgos), per a exigir el tancament immediat de les centrals de Garoña, Cofrentes i la resta de nuclears.

Aquestes manifestacions i accions es duen a terme amb motiu del compliment del termini per a demanar la renovació del permís de funcionament de Garoña. Encara que les empreses propietàries d’aquesta central no han presentat la sol·licitud de pròrroga de funcionament, no és en absolut descartable que el govern del PP, obertament pronuclear, els faça “un vestit a mida” per a poder cursar aquesta sol·licitud fora del termini legal.

Així mateix, també s’han realitzat aquestes accions amb motiu dels recents descobriments d’esquerdes degudes a defectes de fabricació en la caixa del reactor de la central belga de Doel-3, el fabricant de la qual va subministrar també la caixa d’acer del reactor i altres materials a les centrals de Garoña i Cofrents. Pel que fa a aquest problema, Tanquem Cofrents exigeix que es paren immediatament les dos centrals a fi que es realitzen les mateixes proves que han detectat unes 9.000 esquerdes de fins a 3 cm en la paret de la caixa del reactor de Doel-3 (des de l’interior i fins a la meitat del grossor de la dita paret). Aquestes proves per ultrasons no tenen res a veure amb les inspeccions rutinàries de les soldadures de la caixa del reactor (i que la direcció de la central va decidir l’any passat eliminar o reduir) sinó que han d’afectar tota la superfície de les parets de la caixa i han de fer-se des de dins d’aquesta.

No obstant això, sembla que la direcció de Cofrents ha optat per descartar l’existència d’aquestes esquerdes sense realitzar la prova esmentada i pretén continuar funcionant com si no haguera passat res. Tanquem Cofrents denuncia que Iberdrola torna a posar una part dels seus immensos beneficis econòmics per damunt de la seguretat dels seus treballadors i de la població, amb l’aquiescència del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Finalment, Tanquem Cofrents vol refutar les afirmacions per part de la direcció de la central en el sentit que no pot ocórrer aquesteproblema perquè les peces de la caixa tenen forma distinta, ja que el problema afecta el material base, pareix ser que per un excés d’hidrogen durant el procés de forja, i per tant l’empresa holandesa fabricant de les peces de la caixa, RMD, podria haver comés el mateix error amb el material destinat a Cofrents, Gañoña i una vintena de centrals més en tot el món.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Esdeveniments d'interés, TanquemCofrentes. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s